18 oktober 2016
Iedereen zou BHV moeten hebben (Bron: Omroep West)
Iedereen zou BHV moeten hebben aldus de redder van de bakfietsbaby in Leidschendam
4 september 2016
Negenjarige reanimeert broertje (Bron Telegraaf)
KORBACH – Een negenjarige Duitse jongen heeft zaterdag het leven van zijn twee jaar oude broertje gered. De peuter was in het water gevallen. Met de telefonische aanwijzingen van de alarmcentrale wist hij zijn kleine broertje te reanimeren. Het kindje is inmiddels buiten levensgevaar. De Duitse politie is vol lof over het optreden van de oude broer.
Markus (9) en Rudolf (2) waren op bezoek bij hun oma in het plaatsje Korbach. Omdat Rudolf zijn kleren nat had geplast, ging oma van de woonkamer naar de badkamer om een schone luier te halen. Toen ze terugkwam, was Rudolf weg. Hij was naar de tuin geglipt. Vervolgens zag ze hoe hij bewegingloos op zijn buik in het zwembad dreef. Ze haalde hem snel uit het water. Omdat oma nauwelijks Duits beheerst, belde Markus 112. De centrale vertelde hem wat hij moest doen. Daardoor begon Rudolf weer zelfstandig te ademen.
1 augustus 2016
Brandweer brengt ‘ rookalarm app’ met VR uit: Dit gebeurt er als je 112 belt
De Brandweer Midden- en West-Brabant heeft de Rookalarm app uitgebracht. Met deze applicatie moet het bewustzijn van brandveiligheid en de gevolgen ervan onder de aandacht worden gebracht. Dit doet de brandweer met onder andere virtual reality-ondersteuning in de app. Lees HIER meer.
16 juni 2016
Regio Haaglanden wil meer burgerhulpverleners
Op 7 maart is GGD Haaglanden samen met de Hartstichting, Veiligheidsregio Haaglanden, Regionale Ambulance Voorziening Haaglanden en het Rode Kruis een regionale campagne gestart om meer burgerhulpverleners te werven. Onderdeel van deze campagne is reeds opgeleide BHV’ers te stimuleren om zich te laten registreren als burgerhulpverlener. Doelstelling is om minimaal 4000 burgerhulpverleners in regio Haaglanden te behalen en wellicht meer. We hopen deze doelstelling te behalen met uw medewerking.
Grotere overlevingskans
Elk jaar krijgen 1000 inwoners in de regio Haaglanden een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Zodra er een melding van een hartstilstand binnenkomt bij de 112-alarmcentrale, stuurt het burger alarmeringssysteem Hartveilig Wonen berichten uit naar burgerhulpverleners in de buurt. Een burgerhulpverlener besluit zelf om wel of niet te reageren op het bericht. Burgerhulpverleners zijn vaak erg dichtbij en kunnen daarom al vroeg starten met de reanimatie nog voordat de professionele hulpdiensten ter plaatse zijn. Om de keten te versterken en meer levens te redden willen wij het aantal burgerhulpverleners in regio Haaglanden verhogen. Voor meer informatie over het burger alarmeringssysteem kunt u naar de website van de Hartstichting (klik hier).
Samenwerken met BHV’ers
Wij willen u vriendelijk verzoeken om als hoofd BHV’er deze campagne kenbaar te maken binnen uw team van BHV’ers. Dit kan kenbaar gemaakt worden door tijdens de volgende bijeenkomst een oproep te doen aan alle BHV’ers om zich aan te sluiten bij dit netwerk. Zij beschikken namelijk al over de juiste training en kennis en dienen op de hoogte gesteld te worden van het burger alarmeringssysteem. Door zich aan te melden bij het burger alarmeringssysteem kan de keten versterkt worden. Zo kunnen we gezamenlijk bijdragen aan het vergroten van de overlevingskans na een hartstilstand.
4 mei 2016
Reanimatie kan levens redden…..
Trucker redt leven bejaarde vrouw Bron: RTV Oost.
Vrachtwagenchauffeur Jonathan Hol uit Nieuwleusen heeft een heldendaad verricht. Hij redde gisteren het leven van een 81-jarige vrouw.
Jonathan reed op de snelweg A29 bij Heinenoord toen hij een bejaarde man langs de weg zag die in volledige paniek om hulp riep. “Ik bedacht me geen moment en reed met mijn vrachtwagen de vluchtstrook op.”
De 84-jarige man op de vluchtstrook riep om hulp voor zijn vrouw die onwel was geworden. Hij had geen telefoon bij zich. “De vrouw had helemaal blauwe lippen en hapte naar adem.”
Jonathan kreeg de opdracht van de 112-meldkamer om de vrouw uit de auto te halen en haar te reanimeren. “Na de eerste sessie beademingen en borstcompressie zag ik nog geen teken van leven, maar ik ging door. Bij de twintigste borstcompressie opende ze ineens haar ogen.” Jonathan had de vrouw gered.
Hulpdiensten
De hulpdiensten waren snel ter plaatse en namen de vrouw mee naar ziekenhuis. “Ik ging even op de vangrail zitten, om tot bezinning te komen. Toen ik later die avond de dochter van de vrouw aan de lijn had, brak ik.” Even bijkomen deed Jonathan gisteravond op de bank. “Ik drink nooit een biertje op maandagavond, maar gisteren wel. Daarna heb ik heerlijk geslapen.” De redder is vandaag gewoon weer aan het werk. “Ja, een hele dag thuiszitten is ook niet wat.”
Omstandigheden
Naar omstandigheden gaat het goed met de vrouw. Ze is aanspreekbaar en heeft een paar gekneusde ribben. Als de vrouw thuis is, gaat Jonathan op ziekenbezoek.
Dat de vrachtwagenchauffeur een heldendaad heeft verricht, werd duidelijk via Facebook. “Als ik Facebook open, loopt mijn mobiel vast. Ik krijg zoveel reacties.”
Of Jonathan ooit een lintje voor zijn daden krijgt weet hij niet. “Iedereen zegt het me, maar de lintjesregen is net geweest”, zegt Jonathan lachend.
30 april 2016
Brandweer en hulpdiensten hebben last van Foutparkeerders.
Vandaag kwamen we dit stukje tegen op internet. Het gaat hier om de brandweer, maar zeker is er ook dezelfde overlast voor andere hulpdiensten.
Andere regio’s gaan ook deze campagne starten, wie weet met medewerking van een ieder die dit ervoor al leest kunnen we in Leiden laten zien dat het ook goed kan.
Laten we hier dus alvast starten. Neem even een kijkje op de onderstaande link van Rijnmond.
Filmpje Rotterdam Rijnmond